Atletska škola, Atletski klub, Novosti, Škola trčanja

Održana godišnja skupština AK Zabok

U subotu 14.12.2019.g., u Zelenoj dvorani u Zaboku, održana je redovna godišnja Skupština AK Zabok. Uz izvješća o radu u proteklom razdoblju i planove za 2020. godinu, nagrađeni su naši najuspješniji atletičari, a dodijeljene su i diplome članovima Škole trčanja. Za najaktivnije članove atletske škole proglašeni su Hanna Starman i Ivan Škrinjar, najuspješniji članovi aletske škole su Inga Sadaić i David Posavec, dok su najuspješniji seniori u 2019. godini Ivančica Jež i Nikola Špoljar.

Atletski klub  Zabok trenutno broji 122 člana, od čega je 59 natjecatelja registriranih u Hrvatskom atletskom savezu. U 2019.godini bilježimo preko 800  nastupa  na raznim utrkama i atletskim događanjima diljem Hrvatske, ali i na velikim međunarodnim natjecanjima.

U sklopu kluba djeluje „Škola trčanja AK Zabok“ za odrasle i „Atletska škola AK Zabok“ za mlađe dobne kategorije.

„Škola trčanja AK Zabok“ okupila je drugu generaciju polaznika koju je uspješno uvela u  svijet trčanja. Počeli su  sa kombinacijom minute hodanja i minute trčanja, a sada već bilježe nastupe na utrkama od 5 i 10 kilometara, pa čak i polumaratonima (21.1km).

„Atletska škola AK Zabok“  trenutno broji 52 polaznika, od kategorije limača pa sve do juniora. Uspješno radimo na razvoju bazične motorike i savladavanju tehnike gotovo svih atletskih disciplina, a neki od naših mladih članova aktivno se natječu na regionalnim i državnim natjecanjima. Za kategoriju limača organizirali smo  2. “Kid’s athletics” igre, i među pionirima smo tog IAAF-ovog projekta u Hrvatskoj. Također, održali smo klupski atletski višeboj za sve uzrasne kategorije.

Na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske za seniore,  Nikola Špoljar je osvojio dvije titule prvaka Hrvatske, i to u disciplinama klasičnog planinskog trčanja (8 km) i planinskog trčanja na duge staze (40 km). Ovi njegovi uspjesi imaju još veći  značaj  jer je Nikola prvi u povijesti hrvatske atletike koji je objedinio ove dvije titule.

U kategoriji kadeta, Inga Sadaić osvojila je  5. mjesto na PH u cestovnom hodanju i 6. mj. Kupu HR u brzom hodanju (atletska staza).  David Posavec osvaja odlično 2. mjesto na „Krosu Sportskih novosti“ i  9. mjesto na pojedinačnom PH u cestovnom trčanju (3 km).

Na državnim ekipnim natjecanjima osvojeno je:

  1. mjesto na ekipnom PH u planinskom trčanju (Nikola Špoljar, Marko Gorički, Mario Špoljar)
  2. mjesto na ekipnom PH u polumaratonu (Nikola Špoljar, Marko Gorički, Matija Grabrovečki).

 

Na međunarodnim natecanjima, za  hrvatsku  atletsku reprezentaciju su na SP u trailu (Portugal) nastupili su Jelena Brezak, Nikola Špoljar i Matija Grabrovečki, a Nikola Špoljar  je uz Marka Goričkog nastupio i na EP u planinskom trčanju (Zermatt, Švicarska). Vrijedi istaknuti  nastupe naših članova i na ostalim međunarodnim natjecanjima. Na svjetskim vojnim igrama koje su održane u Kini (Wuhan), Nikola Špoljar je završio maraton kao najbolji hrvatski predstavnik u vremenu 2 sata i 44 minute, dok je na tradicionalnom Atena maratonu nastupio Alen Čretni i osvojio 36. mjesto među 16000 natjecatelja s rezultatom (2:46´58˝).

Naši članovi  cijele godine su  vrijedno nastupali na regionalnim i županijskim ligaškim natjecanjima. Neki od njih su osim odličnih rezultata na pojedinim kolima, ubilježili i ukupne pobjede. Tako su Ivančica Jež i Željko Kliček ukupni pobjednici „Kontinental trail lige“, koja okuplja velik broj trail trkača iz cijele Hrvatske, a na prvom izdanju „Zagorske trkačke lige“ ukupnu pobjedu u ženskoj konkurenciji ostvarila je Željka Gašparić.

Ostvarenje svih rezultata u sezoni 2019.g. ne bi bilo moguće bez pomoći grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije, Sportske zajednice grada Zaboka te brojnih privatnih tvrtki koje su prepoznale naš rad  na promociji i razvoju sporta u gradu Zaboku i Krapinsko – zagorskoj županiji.

Generalni sponzori:  City park Zabok i  Bilog d.o.o.

 

Donatori: Poduzetništvo Tomek d.o.o., Epilog studio d.o.o., City fitness, Zagorje adventure team, Regeneracija d.d., AZM d.o.o.,  Sinapak – trgovina i usluge, Pekarnica Katarina, Trgocentar d.d.,  TT inženjering d.o.o, Structor gradnja d.o.o., Pleško d.o.o., Tisak Starman, Trgovina Werk, Logo – grafičke usluge, Elektroprotekt Lež j.d.o.o.

 

Zahvaljujemo svim medijima koji prate naš rad te redovito izvješćuju o uspjesima naših sportaša, a posebice Zagorskom listu i web portalu Zagorje.com.

 

Naravno, veliko hvala i čestitke svim nagrađenim sportašima i svim ostalim članovima  na ogromnom trudu i entuzijazmu, koji motivira sve veći broj ljudi da se uključe u neku sportsku aktivnost.

 

Upravni odbor AK Zabok