Atletski klub, Novosti

Nikola Špoljar i ekipa AK Zabok po prvi puta pojedinačni i ekipni prvaci Hrvatske u planinskom trčanju

U subotu, 06.10.2019., sa startom u Kaštel Sućurcu i ciljem na Kozjaku (762 metra n/v), održano je pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju. Natjecanje je održano u sklopu 11. Planinske utrke Kozjak „In memoriam Ivica Radeljić“, koju organizira AK Solin.

Među mnoštvom kvalitenih planinskih trkača i trkačica, naši dečki; Nikola Špoljar, Marko Gorički, Mario Špoljar i Domagoj Buzjak, imali su iznimno uspješan nastup na „uphill“stazi duljine 8 km.

Možda će ovo zvučati čudno, no Nikola Špoljar je po prvi puta postao prvak Hrvatske u klasičnom planinskom trčanju, a isto to može se reći i za mušku ekipu AK Zabok.

Iako je Nikola često pobjeđivao na „kratkim“ planinskim utrkama i nekoliko puta bio državni prvak u planinskom trčanju na duge staze, tek se sada sve poklopilo za osvajanje titule koja mu je nedostajala. Nikola je pobijedio došavši na cilj za 39´36˝, tek sekundu sporije od rekorda, a iza njega u cilj dolaze Igor Goričanec (40´26˝) iz AK Varaždin i Ivan Bulić (40´39˝) iz AK Dubrovnik. Svakako treba napomenuti i da je Nikola prvi kojemu je uspjelo u jednoj godini objediniti titulu prvaka u „klasičnom“ planinskom trčanju i planinskom trčanju na duge staze.

U ženskoj konkurenciji, prva na cilj dolazi Matea Parlov Koštro, naša olimpijka i sudionica netom završenog SP u Dohi, ispred Barbare Belušić i Nikoline Stepan.

U ekipnom dijelu natjecanja također je  trijumfirao AK Zabok. Naš trojac; Nikola Š., Mario Š. i Marko G. uvjerljivo su pobijedili, te  po prvi puta donijeli naslov ekipnog državnog prvaka u planinskom trčanju u naš klub. Naravno, ne smijemo zaboraviti i našeg četvrtog člana Domagoja Buzjaka, koji je istrčao odličnu utrku i „čuvao leđa“  prvom trojcu. Na drugo mjesto, sa zaostatkom  nešto manjim od sedam minuta, smjestila se ekipa iz AK Varaždin, a treća je bila ekipa iz  AK Kvarner. U ženskom dijelu ekipnog natjecanja, pobijedile su cure iz AK Svetice, ispred AK Dubrovnik i AK Varaždin.

 

Čestitamo svim natjecateljima, a posebno našim prvacima!